Stiti care este simbolul Noii Zeelande ? (partea I)


Ia sa vad care dintre voi stie raspunsul ?

pasarea-kiwi

pasarea-kiwi

Cei care ati raspuns kiwi….bravo!!(Manastire intr-un picior ghici ciuperca, ce-i ?…..dupa ce v-am pus si poza asta in stanga 🙂 hi, hi). Asa ca daca ca v-ati referit la animal …. adica la pasarea aceasta mica care umbla prin salbaticiile Noii Zeelande e corect.

Dar sa stiti ca……fructul acela pe care mai toti il numim kiwi acum si se gaseste si pe la noi in piete n-are de a face deloc cu Noua Zeelanda ca tara  de bastina(desi il exporta cu succes fiind a 2-a tara dupa Italia ca nivel la exporturi).

Sliced Kiwi Fruit 971

fruct kiwi

Dar apropo, vreti sa stiti de ce fructul se cheama Kiwi ?

De fapt el este din China la origini acolo avand mai multe denumiri yang tao(”piersica insorita”), qí yì guǒ(”fructul minunat”) etc. ultima avand o rezonanta sonora asemantoare cu ki -wi. Dar nu de aici ii vine numele, fructul acesta era comercializat pe la sfarsitul celui de al doilea razboi mondial ca Chinese Gooseberry sau Melonette.

Dar pt. ca afacerile sunt afaceri iar taxele sunt taxe iar in perioada respectiva pt. fructele(tip berry) si pepeni(melon) se plateau taxe unii s-au gandit sa-l redenumeasca ca deh, lumea occidentala nu-l cunostea si era rost de niscaiva profit. Si pe deasupra incepuse razboiul rece iar China era un no-no sau un bau-bau comunist deci nu era ”politically correct” sa vinzi Chinese Gooseberry !!!

Asa ca pur si simplu in 1959, in Auckland acei afaceristi in cadrul unei intalniri(bineinteles de afaceri) i-au dat numele de ”kiwifruit” inspirat de denumirea maori a pasarii cu care se aseamana(maro, blanoasa si mititica)……. si a prins dupa cum puteti constata si astazi.

Pt.cei care vreti mai multe date dati un clic aici!!

Dar despre pasare inca nu v-am spus nimic si nici de faptul ca exista un alt simbol mult mai apreciat de localnici(dar despre asta in postarea viitoare).

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s