Daca Romania = Australia atunci Noua Zeelanda = ?


Cine vede ecuatia de mai sus sigur spune ca am luat-o razna si m-ar trimite la culcare pt. o asemenea „ingratitudine”  🙂

Romania-Australia

Romania-Australia

Dar dupa cum spune si Plugusorul: ”Stati putin si nu manati ” la fel va rog sa aveti un pic de rabdare. No, ca mi-am tras sufletul hai sa trecem la algebra.

Am descoperit relativ recent ca in 2011 Australia avea o populatie de 21,5 milioane astia intinsi teoretic pe tot continentul dar de fapt  fiind claie peste gramada in cateva orase mari: Sydney, Melbourne, etc…iar in rest cate unul la 100 km(si astia din urma mai degraba aborigeni 🙂 ). Ei previzioneaza ca in 2014 vor fi vreo 23.3 de milioane. Mai tineti minte cand aveam si noi 23 de milioane…….ehei, fuse si se duse. Cert este ca la recensamantul din 2011 eram doar vreo 20.1 de milioane de romani(restul erau plecati la munca in strainatate…nu se mai numesc emigranti ca pe vremea comunismului…ca deh s-au schimbat vremurile).Asa ca noi am picat pe locul 59 iar Australia a avansat pe locul 52 la nivel global ca marime a populatiei. Dar nu-i interesant ca suntem atat de apropiati ?

Ei, aceasta apropiere m-a dus cu gandul la Noua Zeelanda despre care stiam ca are in jur de de 4 milioane(4,5 mai exact- locul 124) si la Republica Moldova de care auzisem ca ar avea tot vreo 4 milioane(3,5 mai exact locul 132). De fapt si din Moldova sunt multi plecati la munca in Rusia in principal si apoi prin Romania, UE sau aiurea prin lume. Ca atare in Romania si Moldova populatia e in scadere datorita emigratiei pe cand in Australia&Noua Zeelanda vice-versa datorita imigratiei 🙂

Geografic nu putem spune ca este aceeasi diferenta suprafata Australiei raportata la cea a Noii Zeelande este de 28 de ori mai mare pe cand a Romaniei raportata la Republica Moldova este de doar de 7 ori mai mare(interesant ambele divizibile cu 7 🙂 )

Deci pastrand proportiile(si fara a face calculele chiar la virgula):

Romania=Australia             =>       Republica Moldova = Noua Zeelanda

Romania-Australia

Romania-Australia

moldova-noua zeelanda

moldova-noua zeelanda

sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_population

Nu vi se pare  interesant ca si forma perechile seamana  oarecum intre ele ??

Iar in afara de aceasta mai exista o anumita asemanare ambele perechi adica Romania – Republica Moldova respectiv Australia – Noua Zeelanda se considera tari surori, fiecare impartasind o istorie comuna datorita apropierii geografice.

Dupa cum stiti si drapelele noastre nationale Romania si Republica Moldova folosesc aceleasi culori.

La fel si in cazul lor cele 2 tari, fiind niste ramasite ale fostului imperiu britanic, asupra caruia „Soarele nu apunea niciodata” – dupa cum spuneau acum vreun secol britanicii – folosesc „Union Jack„-ul imprumutat de pe steagul Marii Britanii:

steag-australia

steag-australia

steag-noua-zeelanda

steag-noua-zeelanda

Daca n-ati stii care dintre ele cui ii apartine ati stii care sunt ?

Pun pariu ca nu, nici eu pana sa vin aici habar n-aveam.

Ei din aceasta cauza si nu numai exista anumite miscari in cele 2 societati de a se individualiza mai bine. De ex. prin 1999 australienii au avut un referendum ca sa devina republica(adica sa iasa de sub tutela reginei Angliei care este in continuare sefa ambelor state). Bineinteles ca situatia a ramas la fel dar cca. 45% din australieni votasera pt republica. Oricum e posibil ca in viitor Federatia Australiana(de fapt statul se numeste Commonwealth of Australia) sa se rupa dar mai e pana atunci…

Tot in acelasi sens Noua Zeelanda ar vrea sa renunte la steagul acesta si sa treaca la unul care s-o faca mai usor de recunoscut. Zilele trecute chiar prim-ministrul John Key propunea o schimbare http://www.stuff.co.nz/national/politics/9662819/Time-to-change-the-flag-To-what. Bineinteles ca dezbaterile sunt pro si contra(de ex. este al 15-lea cel mai vechi steag din lume cu 145 de ani vechime de ce sa-l schimbam versus diverse simboluri maore care ar trebui sa apara pe steag s.a.m.d.)

nz-flags

nz-flags

Reclame

O părere la “Daca Romania = Australia atunci Noua Zeelanda = ?

  1. Pingback: Va propun un joc…. | Noua Zeelanda

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s