Waitangi Day….sau de ce Noua Zeelanda nu-i Canada


tratatul-Waitangi

Tratatul Waitangi 6 feb 1840

Azi,  aici mare sarbatoare, mare !! E un „public holiday”…adica avem un motiv serios sa nu muncim iar daca cumva-i musai suntem platiti de 1,5x adica un spor de 50% la salariu!!

Iar cei care sunt liberi participa pe la diverse serbari campenesti sau orasenesti, concerte si alte cele ce mai organizeaza primariile pe aici.

Pentru multi dar mai ales pt. maori(populatia bastinasa) este doar o zi ca oricare alta doar ca exista niste sporuri , punct. De fapt pt  maori  dpdv istoric nu este o zi prea fericita. De ce ?

Ca importanta aceasta ar fi cam ca si 24 ianuarie la noi( Unirea mica). Aceasta data de 6 februarie reprezinta intr-un fel nasterea natiunii neo-zeelandeze desi unii istorici nu sunt in totalitate de acord. Ce s-a intamplat de fapt in aceasta zi ?

Foarte pe scurt in 1840 Coroana Britanica a „legalizat” statutul acestui teritoriu de peste mari si tari si l-a transformat in colonie britanica. Ca atare i-a adunat pe toti(ei, nu chiar toti, unii au semnat dupa cateva luni iar altii deloc) sefii de trib maori si au semnat impreuna tratatul de la Waitangi.

Acesta este foarte scurt continand un preambul si 3 articole:

-primul se refera la faptul ca regina Angliei(Victoria la  acel moment) isi manifesta suveranitatea asupra Noii Zeelande

-al doilea le garanteaza sefilor de trib dreptul de proprietate exclusiva asupra pamanturilor, padurilor, apelor etc.; deasemenea se precizeaza ca, Coroana Britanica are dreptul de preemptiune(de fapt exclusiva) de a cumpara terenuri de la maori!!

-in al treilea articol se precizeaza ca maori sunt supusi cu drepturi egale cu ceilalti cetateni britanici

Deci totul e scurt si la obiect. Totusi interpretarile acestui tratat difera iar varianta maora tradusa nu corespunde exact cu versiunea engleza. La maori trebuie sa va raportati ca si la amerindieni, aveau cu totul alte principii si moduri de a se raporta la pamant(„Earth Mother & Sky Father„), natura si tot ce-i inconjoara. Nu exista proprietate individuala totul era al tribului si era gestionat de catre seful de trib. Ca atare ei s-au simtit inselati, pacaliti cand britanicii au inceput sa ocupe/cumpere terenuri pt. ferme, sa taie copacii kauri s.a.m.d. La scurt timp dupa tratat au izbucnit razboaiele. Primele au avut loc chiar in zona Taranaki pe unde suntem noi acum. Pana la urma puterea militara britanica net superioara maorilor a invins dar frustrarile se resimt si in societatea actuala. Ca atare de prin 1975 s-a stabilit asa-numitul Tribunal Waitangi care incearca sa faca reparatii materiale si morale. Aceasta s-a soldat cu despagubiri de zeci chiar sute de milioane de dolari; si chiar citisem pe undeva ca se limitase printr-o decizie la un moment dat la o valoare fixa parca 1 miliard sau asa ceva, dar nu mai sunt sigur si nu mai stiu sursa. Dar dupa cum va puteti astepta banii astia trebuiau platiti de undeva ca atare populatia pakeha(adica cei non-maori, albii in general) s-au revoltat ca trebuie sa dea bani unora care nu fac altceva decat  sa traiasca asistati social -(aici puteti face o paralela cu ce ati mai vazut prin filmele americane cu anumite categorii sociale(in special negrii sau afro-americanii ca sa fim „politically corect” sau amerindienii de prin rezervatii care sunt bauti, drogati, etc.). Cum se spune timpul se razbuna(stranepotii platesc greselile stramosilor lor)!

Ehei dar ar fi multe de spus. Dar hai sa va lamuresc care e faza cu Canada ca  sa nu o las pe o data viitoare.

Se pare ca dorinta de semnare a tratatului ar fi venit si ca o dorinta a maorilor de a se pazi de francezi care incepusera sa-i colonizeze in insula de sud(erau vremurile cand se vanau balene la greu si navele inclusiv cele franceze acostau in diverse porturi).

Cam cusuta cu ata alba povestea. Pe acest site se explica cum prin august 1838 un capitan francez ar fi cumparat undeva in insula de sud, o bucata mare de pamant de 30.000 de acri, ceva mai mult de 10.000 de ha cu intentia de a o transforma in colonie.

Ideea e pe scurt(si din alte surse) ca pana s-a intors cu colonisti se semnase tratatul de la Waitangi iar francezii n-au mai reusit sa faca un al doilea Quebec. Colonistii francezi s-au trezit in situatia de a alege intre a fi supusi britanici si plecatul in insulele aflate sub guvernare franceza: Marchize sau Tahiti. Deoarece au aflat abia dupa 4 ani ca sunt de fapt pe teritoriu britanic nici unul n-a mai plecat :).

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s