Comentarii la un articol aparut pe yahoo stiri : Jurnal de emigrant. Viața unui român în Noua Zeelandă


Imagine

Mi-a fost adus la cunostinta un articol aparut pe yahoo stiri : Jurnal de emigrant. Viața unui român în Noua Zeelandă

L-am citit dar din pacate am gasit multe inexactitati in el iar o prietena chiar a postat intr-un comentariu toate astea asa ca eu o sa le preiau ca atare(comentariile mele o sa le postez cu albastru):

Născut în Târgu Mureș și crescut în Bistrița, Beniamin Claudiu Vuta, în vârstă 33 de ani, a ales să emigreze într-o țară ocolită de criza economică.  

A ajuns tocmai în Noua Zeelandă, țara cu al doilea cel mai ridicat nivel de trai din lume, după Australia.

Statisticile se mai schimba…la un moment dat aratau pe una din televiziunile locale ca NZ e pe primul loc si in special dpdv al avantajelor sociale.(Muritorii de rand de aici- nemultumiti cu traiul de zi cu zi- cand le spui asta, nu prea le vine sa creada ca tot restul lumii ar duce-o mai rau ca ei,sic.)

Și asta după ce inițial, învățase lecția emigrării în Spania.

Nu mai e nici Spania ce era si nici Italia. La fel nici Germania de acum nu mai e Germania din anii 90 !

La fel ca și în cazul tinerilor cărora Yahoo! News le-a prezentat poveștile emigrării în articolele precedente,  Beniamin Claudiu Vuta este unul dintre românii educați, care au avut șansa să-și poată practica în țara de adopție, meseria învățată în România.

Mai rar dar a avut si un pic de bafta si probabil si ajutat un pic.

Având la bază studii teologice și jurnalistice, tânărul pleca în 2004 în Spania, la Madrid, pentru a lucra la un post de radio. Și asta după ce căpătase experiență la un post local, din Bistrița.

“Având experiența în domeniu și ajungând să vorbesc cursiv limba spaniolă, mi s-a propus un program pentru imigranți, numit ‘La hora del emigrante’. Programul a avut mare succes, înregistrând peste 500 de mii de ascultători la nivel național, în toată Spania. Văzând succesul meu, directorul postului m-a promovat și pe TV, cu același program pentru emigranți, Solidaria TV”, după cum a povestit tânărul român despre primul său job, ca emigrant.

Așa a ajuns să lucreze, timp de zece ani, în toate “ariile” televiziunilor importante din Spania,  cum ar fi Tele5, Solidaria TV sau Tele Madrid.

După notorietatea din străinătate, ofertă de job din România

După ce a câștigat oarece notorietate în străinătate, tânărul român a ajuns să prezinte interes și pentru televiziunile din România.  Asta făcea ca în 2011, să fie angajat pe postul de corespondent permanent în Spania, pentru Antena 1 și Antena 3.

Cu toate acestea, în toamna anului trecut, tânărul, împreună cu soția și copilul lor mai mic de un an, decidea să ia viața de la capăt, într-o țară ce nu a cunoscut criza economică, tocmai în Noua Zeelandă.

Tocmai ca fiind la capatul Pamantului a fost ceva mai ferita dar nu total…

S-a stabilit în orașul Christchurch, unde lucrează ca decorator de interioare, pentru o companie de construcții.

Daca te pricepi la constructii este cel mai potrivit oras. Este in continua reconstructie de la marele cutremur care l-a afectat acum ceva ani. Iar acum recent a fost lovit si de inundatii. Daca meseria ta este in domeniu poti sa te califici la viza pe lista speciala pt. Christchurch.

Și-a păstrat însă job-ul de corespondent pentru cele două televiziuni din România, iar în prezent are un proiect în desfășurare pentru a lucra la televiziunea neozeelandeză.

Totusi sunt mai multe televiziuni nu doar una!

Asta face ca programul său zilnic să se întindă pe zece ore de muncă.  Ca orice imigrant tragi cat poti !

“Ziua începe foarte de dimineață, în jurul orei 6:30, cu micul dejun, după care la ora 7:20 plec spre locul de muncă cu mașina, ajungând cam în 40 de minute. Seara mă întorc acasă în jurul orei 18:00 – 18:30”, a explicat tânărul emigrant.

Costul traiului în Noua Zeelandă 

Despre traiul în Noua Zeelandă, Vuta a spus că este asemănător ca și costuri cu cel din Marea Britanie.

Da si nu, depinde ce comparam. Prietenii nostri din Londra n-ar fi tocmai de acord. Dar intr-adevar e o tara scumpa.

“La început mi s-a părut scump pentru anumite produse, ținând cont că foarte multe sunt din import”, a precizat Beniamin Claudiu Vuta.

La inceput primele luni pana la primii 2 ani(vorba unei scotiene mutata aici acum 2 ani) ai tendinta sa tot compari cu preturile de acasa. Chiar si scotiana zicea ca totul i se parea mai scump ca acasa in UK.
Chiria este una dintre cele mai mari cheltuieli în Noua Zeelandă.

Ca peste tot de altfel.In Romania unul din salarii mergea pe chirie…al doilea pe utilitati si de ale gurii 🙂

De exemplu,  pentru o casă cu patru camere, se plătește în general între 500 și 800 de dolari neozeelandezi pe săptămână, echivalentul a 1.200 -1.800 de euro pe lună.

Cursul oficial este de cca 10 NZD = 6 euro.

Preturile la chirii difera foarte mult intre localitati cele mai mari fiind in Auckland, Wellington si apoi ChristChurch….ca peste tot depinde unde stai…stand intr-un oras mai mic la noi chiriile sunt in jur 250NZD/ saptamana pe 2-3 dormitoare cum zic cei de aici…..deci e foarte relativ.Oras mare posibilitati mai multe chirii mai mari mancarea ceva mai ieftina si viceversa.

Și asta în timp ce salariile se calculează pe oră, iar minimul pe economie este în jur de 16 dolari neozeelandezi pe oră, echivalentul a aproximativ 43,2 lei.

salariul minim brut pe ora a fost marit de la 1 aprilie 2014 de la 13,50 la 14,25 NZD deci nici vorba de 16. Si atentie e brut. trebuie sa mai scadeti impozit 20% si kiwisaver(fondul de pensii)… deci cu minim iei cca 12NZD/h.Deci daca ai norma intreaga iei in jur de 480NZD in mana pe saptamana

curs BNR este de cca 1 NZD = 2.73RON

Salariul și facturile, plătite pe săptămână

“Nu este foarte mult, dar se trăiește bine. Salariul se plătește pe săptămână ,de asemenea chiria și toate celelalte cheltuieli”, a precizat tânărul emigrant.

Exceptie fac telefonia, internetul si restul utilitatilor care sunt pe luna.

El a precizat însă că în Noua Zeelandă, este foarte greu cu transportul, pentru că autobuzele circulă foarte rar. De aceea, majoritatea persoanelor care locuiesc acolo au câte două mașini.

Da, cu exceptia Auckland-ului si poate a Wellington-ului este cumplit transportul in comun.Daca n-ai masina astepti dupa un autobuz care circula din ora in ora si esti blocat dupa ora 6-7 seara ca nu mai circula; iar mersul cu taxi-ul te costa o mana si un picior ca sa traduc mot-a-mot o expresie de aici. Si bineinteles trebuie sa-ti iei masina(95% sunt cu cutii automate) si sa te obisnuiesti sa circuli pe stanga 😉

Și asta în condițiile în care litrul de benzină de vinde cu 2,40 dolari nz, echivalentul a 1,20 euro. În schimb, motorina este foarte ieftină, costând doar 1,40 dolari nz, respectiv 0,80 euro.

benzina in momentul de fata este 218,9NZD la 100 de litri – asa afiseaza astia aici ca sa mai poata pune o zecimala la pret 149.9NZD la 100 de litri.Dar atentie…cei care au diesel trebuie sa plateasca RUC(road user charges) in avans la posta….cca 50-60 NZD/1000km. Daca faceti calculele ajungeti la aceleasi preturi doar ca banii  nu se iau toti direct la pompa. Si daca ai masina mai ai si alte taxe: WOF…echivalentul RAR la noi se plateste la fiecare 6 luni pt. masinile mai vechi de 6 ani si la 12 luni la cele mai noi si costa in jur de 40 -60 NZD…..apoi mai ai taxa de inregistrare cca. 77NZD la fiecare 3 luni si uite cum se duc banii. Iar pretul carburantului e in continua crestere la fiecare 3 saptamani!!!
În ceea ce privește alimentele, acestea au același preț ca în Europa, doar produsele care se exportă fiind foarte scumpe, cum ar fi carnea de vită și cea de oaie. Fructele și legumele sunt un pic mai scumpe decât în România, a precizat Vuta.

Ehei, aici depinde iara……

Mancarea nu e ieftina deloc, parerea mea si nu numai. Chiar si productiile locale cu cateva exceptii notabile feijoa, kiwi etc. sunt destul de scumpe(ex: vinetele se vand la buc 2 NZD/buc, ardeii(numiti capsicum aici la fel 2NZD/buc juma de telina verde 1.49 iar bananele intre 1.49 – 2.99….si astea de la magazinele chinezesti sau indiene de legume si fructe(unde sunt mai ieftine)….si exemplele pot continua.Poate o sa fac un articol separat despre asta cat de curand.

Ca fapt divers fumatorii de aici prefera sa-si ia tutun si sa si-l rasuceasca singuri in foaie de tigara pt ca tigarile ”obisnuite” costa enorm s.a.m.d
Spre deosebire de România însă, TVA-ul practicat în Noua Zeelandă este de 17%.

Pe asta cu 17 de unde au mai scos-o ?
TVA numit aici GST(goods and service tax) este 15% acum dupa ce a fost 12,5% ceva vreme in urma. 
“Noua Zeelandă este a doua țară cu cel mai înalt nivel de trai din lume, aici nu duci grija zilei de mâine, mereu îți vor ajunge banii până la salariul următor.

Asta cam asa e, chiar si pt unii fara un job stabil. Bașca daca esti cetatean NZ ai dreptul la o pensie decenta chiar daca n-ai lucrat toata viata ta sau chit ca ai lucrat director intr-o mare banca….tot aceeasi suma este. Nu stiu cifrele exacte dar daca sunt 2 primesc cate 350NZD pe saptamana adica 700 in total iar daca esti singur cca 500NZD/saptamana plus alte beneficii.

 

Avantajele sunt că trăiesc într-o țară în care familia este foarte importantă, mereu sunt pentru familie, de aceea ziua de muncă începe foarte de dimineață în jurul orei 6:00, majoritatea persoanelor ajung acasă pe la ora 15:00-16:00, având astfel timp suficient pentru familie, iar sfârșitul de săptămâna, unii planifică o mică vacanță, iar alții merg la picnic, la pescuit sau cu barca pe ocean”, a povestit tânărul Vuta.

Cam asa e….sunt foarte relaxati. Noi in Romania si dupa ce veneam acasa eram tot intr-un stress!

Emigrantul român mai spune despre statul în care a ales să trăiască că “este țara copiilor”,  ei fiind cea mai avantajată categorie, având “toată insfrastructura pentru ei, pentru a se dezvolta în orice domeniu, sistemul de învățământ este foarte bun, foarte lejer și pe măsura fiecăruia”.

Referitor la copii intr-adevar este in continuare tara potrivita ”for bringing up the kids”. Iar scoala este mult mai lejera ca la noi, in Filipine sau UK dar nu neaparat si mai buna.Dar aici e subiectiv in functie de criteriile fiecaruia.
Pe românii care vor să emigreze în țara neatinsă de criză, Beniamin Vuta îi sfătuiește în primul rând “să se pregătească bine atât financiar, cât și profesional”.

Sfatul e bun! Ai nevoie de bani ca sa rezisti iar profesional daca esti tare si esti si pe un domeniu care se cauta poti sa-ti iei un job bine platit si o rezidenta rapid. Verificati site-ul de imigrari intai.

Și asta pentru că Noua Zelandă este o țară în care se intră foarte greu.

“Nu recomand nimănui să vină ca turist cu ideea de a-și găsi un loc de muncă. Este foarte riscant să vii ca turist. Poți ajunge în aeroport, iar la un interviu să nu pari credibil în ceea ce zici, astfel că îți vor respinge foarte repede intrarea în Noua Zeelandă.

 

Venitul ca turist se poate si se practica fiind singura tara din cele 4 mari destinatii clasice de emigrare(SUA, Canada, Australia si Noua Zeelanda) unde poti lua viza de turist pe 3 luni la aeroport. Dar bineinteles exista riscul interviurilor de  3-4h in care esti puricat pe toate partile….dar chiar si asa unii romani au trecut de asta, au strans din dinti si si-au gasit de munca(dar nu e deloc usor).Doar cand te gandesti ca te-ai intoarce acasa si cat timp si bani iti ia……. te apuci sa cauti din nou!!

După cum se știe, este foarte scump de ajuns în Noua Zeelandă, trebuie să dispui de o parte financiară destul de consistentă”, a adăugat emigrantul român.
Da, intr-adevar trebuie sa vii cu bani destul de multi la tine pt. a supravietui primele luni sau 1 an(daca ai ghinionul sa nu gasesti mai repede un job stabil).S-au plans mai multe persoane c-au aplicat la sute de joburi si nu-i angajau nici ca spalatori de vase(ori ca n-au calificare ori ca sunt supercalificati).

E o tara in care conteaza de cele mai multe ori pe cine stii, mai mult decat ceea ce stii. In aproape orice document(pt. viza, card, etc.) ti se cere sa indici 1-2 persoane ca referinte care sa poata sa dea date despre tine ca ”esti de incredere”! Serios!
Potrivit acestuia,  pentru cei care doresc să emigreze, cel mai bine este să-și caute o ofertă de muncă printr-o agenție specializată, chiar dacă acest serviciu costă mai scump.  De asemenea,  meseria pe care o are cel care vrea să emigreze, trebuie să se regăsească în lista de priorități a Ministerului Muncii din Noua Zeelandă.

Ideea nu-i rea dar costa mii de dolari deoarece asta este un mod in care mai fac un ban la buget plus mai traiesc si altii(agentii de imigrari, avocatii) din asta!

E vorba nu de ministerul muncii ci de lista lunga, scurta sau speciala care se schimba la cca.6 luni- in functie de necesitati- a serviciului de imigrari.

 

Reclame

O părere la “Comentarii la un articol aparut pe yahoo stiri : Jurnal de emigrant. Viața unui român în Noua Zeelandă

  1. Salutari de la o familie de romani „de bine” ce au primit rezidenta NZ aplicand din Canada!
    Tot ce am citit mi se pare foarte incurajator facand comparatia cu Canada, unde nu ai nicio sansa sa muncesti vreodata in domeniul tau daca nu iei scoala de la inceput. Viata aici se deruleaza cu o viteza halucinanta…toata lumea alearga dupa bani si nu se mai gandeste la familie ori nu mai are timp nici sa gandeasca. Imi permit sa adaug peste toate astea o iarna grea de 6-7 luni/an sau, cum se spune pe aici, in Canada sunt doua anotimpuri: iarna si iulie!
    Din ce am citit ma bucur ca am ales sa facem pasul asta si sa plecam spre o tara ferita de „lumea dezlantuita”, cu un stil de viata sportiv si cu respect pt. timpul alocat familiei. Pana la urma nu banii sunt totul si un trai decent cu mai mult timp liber este de preferat.
    De-abia asteptam sa venim si sa va cunoastem si va multumim pentru toate informatiile extrem de utile pe care le gasim pe site-ul vostru!!

    Corina,Costi & Alisia

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s