Cum gasesti job in Noua Zeelanda (I)


        Inainte de a vorbi de joburi o sa prezint un pic situatia economica actuala(martie 2016) in NZ.

plec-din-romania

preluat  de pe  amuzament.rol.ro

       Stiu ca mai multi romani s-au saturat de Romania iar unii chiar de Europa, fie ea Italia sau Spania ori alta tara. Si dintre ei sunt unii care vor sa-si caute locul prin zari mai departate. Daca in SUA astepti dupa loteria vizelor iar in Canada mori de frig unii se gandesc la tarile calde si isi zic ca in mijlocul Pacificului ar putea sa inceapa o noua viata.

        Dar vremurile bune cand se imigra usor in aceste locuri in speta Australia si Noua Zeelanda sunt de mult apuse. Odata cu ieftinirea zborurilor, interconectivitatea tehnologica de azi si cresterea mobilitatii populatiei(v. criza asa-zisilor refugiati din UE) si tarile acestea si-au inasprit pe an ce trece legislatia iar accesul este tot mai greu.

         Ca fapt divers chiar si neo-zeelandezii calatoreau fara pasaport pana in Australia si inapoi pana la inceputul anilor ’70. In ziua de azi le e si lor greu sa primeasca cetatenie australiana daca nu indeplinesc mai multe conditii. Iar unii traiesc de copii acolo. Iar cetatenia le trebuie daca vor sa aiba acces la toate beneficiile sistemului social. In 2015 australienii au inasprit din nou conditiile, economia lor  a gafait ceva vreme(au minereu de fier pe care-l exportau la greu in China, dar China avand supraproductie de otel a redus comenzile).Ca atare unii neo-zeelandezi au inceput sa vina acasa, prin 2015 fiind un varf al repatrierilor.  Astfel pe piata muncii au inceput sa se faca simtita intoarcerea acestora. In afara de aceasta, criza mondiala a petrolului  a dus la pierderea unor joburi din domeniu dar cei mai afectati au fost cei din industriile orizontale care sustineau aceste activitati. Asta s-a resimtit mai ales in zona Taranaki care era un fel de Ploiesti de al nostru fiind centrul de petrol/gaze din NZ.

        fermier-nz  Dar nici macar asta nu conta atat de mult cat scaderea pretului la proteina din lapte. Dupa cum stiti NZ este o tara agro-industriala. Noi o cunoastem ca ar avea oi multe, lana si alte cele. Dar sa stiti ca asta a fost foarte valabil pana in anii’ 60 cand exportau catre UK in principal. In zilele de azi desi fermele de oi nu au disparut si sunt inca multe ce poti vedea de pe drum sunt fermele de vaci, extrem de eficiente si industrializate, in acelasi timp mentinand conceptul de  free-range(adica animalele dorm pe camp, nu au staule). Ca atare puteau obtine mult lapte la pret foarte mic pe care in principal il transformau in ceva lactate(de ex. mozzarella pt toate unitatile McDonalds din lume se face la una din fabricutele de aici, la fel pt. milioanele de pizzerii din China) iar restul in lapte praf. Revenind la China, aceasta este a 2-a tara ca destinatie de export dupa Australia. Ce exporta NZ in China cel mai  mult ? – manastire intr-un picior, ghici ciuperca ce-i? – lapte de vaca bineinteles dar mai exact sub forma de lapte praf. Chinezii si-au facut stocuri imense si n-au mai cumparat la fel ca inainte.

pret-lapte-NZ

imagine preluata de pe stuff.co.nz

           Problemele politico-economice cu Rusia(embargoul) au facut ca si producatori din UE si America sa intre pe pietele pe care NZ exporta cu succes. Ca sa scurtez problema daca in 2014 fermierii primeau cca. $8/kg de „milk solids” au ajuns in 2015 sa primeasca chiar si $3,85 iar minimul de subzistenta este undeva in jur de $4,50. Cei care nu erau prea indatorati supravietuiesc iar restul sunt in buda. Si ganditi-va  ca e vorba de peste 13-14.000 de ferme care livrau milioane de litri de lapte zilnic. Iar firma care prelucra tot acest lapte reprezinta numai ea singura cca. 25% din totalul exporturilor NZ. Revenind la exemplul cu petrolul acelasi lucru se petrece si cu industriile orizontale iar somajul este in crestere.

Ca si concluzie: dupa cum vedeti suntem atat de interconectati in economia globala actuala incat daca nu-i bine in UE nu inseamna ca aici e mult mai bine. Asta pentru cei care lucreaza prin UE si cred ca-i mai bine la capatul Pamantului. Iar ce am povestit aici este doar varful aisbergului, nu putem face o analiza comprehensiva a intregii situatii economice de aici.

Totusi asta nu trebuie sa va sperie. Daca sunteti hotarati, stiti o meserie bine  si e cautata, sunteti dispusi la sacrificii, aveti fonduri sa va sustineti pe o perioada nedeterminata pana va gasiti de lucru atunci puteti sa va incercati norocul si in NZ.

In continuare va prezint povestea unei tipe din Africa de Sud: cum a venit aici, cum a cautat de lucru si cum a gasit intr-un final, care au fost urcusurile si coborasurile. Textul e in engleza si este de la o agentie de imigrari.Pentru a citi da-ti clic aici.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s