Definitii

In cadrul acestui blog voi folosi anumiti termeni care vor avea un anumit specific sau un anumit sens si nu altul. Ca atare daca in dictionar de exemplu un termen are mai multe sensuri cel la care ne vom referi va fi cel de mai jos. La fel, deoarece vom imprumuta/adapta anumite cuvinte/expresii de pe aici, e foarte probabil sa nu le gasiti in dictionare ca atare va rugam sa cititi mai jos pt. a intelege la ce anume ne referim.

Imigrant,imigrare,etc.: acea persoana sau proces  de a te muta temporar sau definitiv intr-o alta tara(vazut din prisma tarii acceptatoare la fel cum emigrant/emigrare(este vazut dpdv al tarii din care ai plecat.(In posturile de pe acest site nu ma refer neaparat la mutat definitiv in Noua Zeelanda(cum avem cateodata tendinta de a gandi) ci la statutul de Auslander…cum le zic germanii la toti ”strainezii” veniti la ei in tara fie pentru munca, fie pentru alte situatii. La fel cum unii dupa ce au lucrat 10 ani in Italia, Spania ori aiurea  s-au gandit ca s-au obisnuit cu realitatile acelea si le-ar fi mai bine  sa se stabileasca acolo la fel si aici poti aplica intr-un final pt. rezidenta si  ulterior cetatenie. Asta iti poate da niste facilitati si drepturi in plus dar nu inseamna neaparat ca te-ai stramutat cu totul. Depinde de la caz la caz!!)

Kiwiot : neozeelandez(orice locuitor al Noii Zeelande). Termenul vine de la romanizarea termenului „kiwi” cum le place locuitorilor de aici sa se auto-denumeasca. La fel cum pe fanii miscarii hippie, limba romana ii denumeste hippioti. In majoritatea reclamelor sau mai ales cand vor sa diferentieze de australieni(de ex.) cei de aici se auto-denumesc mandri: KI-WI!!

OZ(ozzies, aussies): Nu se refera la Vrajitorul din Oz ci e modul in care-si „alinta” vecinii „over the ditch” adica de peste „canal”(canalul fiind  de fapt Marea Tasmaniei care desparte Australia si Noua Zeelanda  si e cat juma de Europa). Deci OZ = Australia iar ozzies, aussies sunt numiti australienii.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s